"Коледа с приятели" - 25-годишна традиция

Сп. „Музикални хоризонти“, бр. 1/2014 г.
Ростислав Йовчев

Улисани във всекидневни грижи, заети в подготовка на коледните празници, сякаш някак си свикнахме да не забелязваме големия брой афиши, приканващи ни на концерти с празнична рождественска програма. Някои от тях далеч не заслужават внимание, други се превръщат в досадни еднодневки или в образец на така ширещата се в наши дни шумно рекламирана посредственост. Една изява обаче надживя предизвикателствата на нелекото за културата ни време, стремейки се винаги да привлича не само с красиво изработен афиш, а и с неизменно високо ниво на своята сценична изява, с предаване на интереса и желанието за музициране на най-малките от поколение на поколение. Тези, които познават културния живот на столицата ни, веднага ще се досетят, че става въпрос за Хора на софийските момчета.

Поканата, съпроводена от чаровната усмивка на дългогодишната диригентка на състава доц. д-р Адриана Благоева, въобще не се стремеше да изтъкне високопарно факта, че Хорът на софийските момчета ще изнесе за 25-та година своя традиционен коледен концерт. Това се оказа изненада за повечето от нас, нейните колеги. Ние единствено очаквахме с какво ново ще ни заинтригува програмата му, чиято постройка се стреми да не повтаря представеното предни години. Този концерт обаче беше наистина различен.

Насловът му „Коледа с приятели“ бе не само приканващ към приятни музикални преживявания. Станахме свидетели как универсалният език на музиката и светлият дух на Рождество превърнаха изпълнители и публика в приятели. Домакини на празника бяха музикантите от „Quarto quartett” към Софийската филхармония, а Хорът на софийските момчета бе техен гост – гост, който вдъхновено отбеляза една 25-годишна традиция, превърнала се в негова запазена марка.

Структурата на концерта следваше възходяща проекция на развитие, която съвсем естествено достигна в края своята кулминация. Началото предразположи аудиторията към спокойната атмосфера на православната музика. Творбите на Добри Христов, Стоян Бабеков и Павел Чесноков подчертаха силата на славянската духовна чистота и тържественото преклонение към светостта на Рождество.

Логичен „инструментален“ преход към западноевропейската коледна музика направиха изпълненията на „Quarto quartett”. Младите музиканти от състава Иван Пенчев и Иван Въгларов – цигулка, Татяна Тодорова – виола, Димитър Тенчев – виолончело заедно със Силвет Салиева – контрабас, претвориха познати страници на част от „Зима“ из „Годишните времена“ на Вивалди и първа част от Дивертименто в ре мажор от Моцарт.

Смесената формация на хора продължи съвместно с „Quarto quartett” своя изпълнителски „маратон“ през вековете. Представени бяха три творби изпълнени за първи път в България: композицията “Santa Maria strela do dia“ от 13. век, дело на краля на Кастилия Алфонсо Десети Мъдрия, и две творби от Хайдн и Моцарт. Във всяка една от тях доминираше изчистената и опростена линия, сливаща в едно неразривно цяло текст и музика. В първата – старокастилският средновековен напев, а в творбите от епохата на виенската класика – ясни и определени контури на гениална архитектоника. Оркестровите аранжименти, дело на проф. Атанас Атанасов, прозвучаха със специалното участие на флейтиста Христо Павлов и на Юлиан Жеков – ударни.

Истинска изненада за различната като възраст аудитория в залата беше прозвучаването на две части – „Kyrie” и „Gloria“, от изящната Меса в сол мажор от Франц Шуберт. Прозрачната оркестрова фактура, напълно убедително представена, бе подкрепена от дискретния, но категорично присъстващ тембър на органовата партия в ръцете на проф. Атанас Атанасов. Прекрасните солисти Ралица Ралинова – сопрано, и Владимир Гегов – баритон, хармонично се вплетоха в красотата на хоровия звук. Насладихме се на изпълнена с очарователна лирика, прекрасна и гъвкава шубертовска атмосфера и свежа, по младежки емоционална приповдигнатост.

Тази стилова линия бе допълнена след това от спокойното и проникновено изпълнение на известната песен на Шуберт „Аве Мария” от Ралица Ралинова и клавирен съпровод на Зорница Гетова. Последва малко познатото за широката публика „Дуо концертанте“ за две цигулки от Лудвиг Шпор, майсторски представено от Иван Пенчев и Иван Въгларов.

Логично бе очакването за финалната кулминативна част на концерта. Със съпровод на орган Хорът на софийските момчета изпълни Хорал из кантата № 147 от Й. С. Бах и величествения хор „Алилуйя“ от Хенделовата оратория „Месия“. Внушението на обща радост и прослава от раждането на Спасителя бяха впечатляващи. Макар в известни моменти да се чувстваше отсъствието на оркестър, това не повлия на възторжената публика дълго да аплодира вдъхновеното изпълнение на Хора на софийските момчета под диригентството на Адриана Благоева.